נשים ובחורות בעלות חזה גדול עלולות להרגיש חוסר נוחות, סרבול, בושה ואף כאבים פיזיים באיברים שעליהם מוטל נטל החזה – כתפיים, שכמות ואיזור הצוואר. גם בחורים ונערים עלולים להיות מוטרדים ממימדים לא מקובלים של החזה – כאלה שחורגים ממה שנחשב גברי, ומזכירים בצורתם חזה נשי.
בין אם מדובר בחזה שגודלו חסר פרופורציות ביחס לשאר הגוף או בהרגשת אי נוחות סובייקטיבית, הקטנת חזה משפרת את המצב ומשאירה את המנותח/ת בהרגשה נוחה וטובה יותר ביחס לגופם. הקטנת חזה בנשים ובגברים נעשית בניתוח, במהלכו מוסרות רקמות שומן ועור ומעוצב מראה חדש לחזה – קטן יותר אצל נשים, ושטוח אצל גברים.
בעוד הקטנת חזה בגברים קשורה בעיקר במניעים חברתיים ובתחושה שחלק גופם העליון נראה נשי מדי – אצל נשים המצב שונה, והחזה הגדול הוא הרבה פעמים גורם לבעיות פיזיות של ממש, לעתים בנוסף על אי הנעימות שנגזרת מהתפיסה שחזה הוא איבר מיני ולכן ככל שהוא בולט יותר, תשומת הלב עולה. בחורות ונערות בעלות חזה גדול נתקלות הרבה פעמים גם בחוסר יכולת, מצד חברות בעיקר, להבין את מצבן או את המחשבה על הקטנת חזה, כיוון שהתפיסה המקובלת היא שכמה שיותר גדול, יותר מושך ולכן יותר יפה.
נערות צריכות להמתין בדרך כלל עד גיל 18 על מנת לעבור ניתוח הקטנת חזה. ההכנה אינה מסובכת, ובמהלך פגישה עם מנתח פלסטי ניתן לשוחח ולהסכים על הגודל הרצוי, ועל פרטים נוספים כמו למשל האם קיים רצון להקטין גם את העטרה שמקיפה את הפיטמה, או להשאיר אותה בגודלה הנוכחי. לאחר מכן המטופלת נשלחת למספר בדיקות שגרתיות שבאות לתת תמונה כוללת על מצבה הבריאותי ולאשר שהיא אכן כשירה לעבור ניתוח. נשים בוגרות יותר מעוניינות לעתים הן בהקטנת חזה והן בניתוח הרמת חזה, שצנח בעקבות לידה, הריונות או דיאטה קיצונית.
בגברים, ניתן לבצע ניתוחים פלסטיים מסוג הקטנת חזה בגילאים צעירים יחסית במהלך תקופת ההתבגרות, אולם קודם לכן נבדקת היטב הסיבה לתופעת החזה הבולט, שנקראת גינקומסטיה. הסיבה יכולה להיות הורמונלית, או כזו שנובעת מנטיה להשמנה או נטילת תרופות מסויימות. רק לאחר שנשללות אפשרויות אחרות ניתן להחליט על הקטנת חזה בדרך כירורגית. דרך זו מתאימה לדרגות גינקומסטיה שונות – החל ממצב בו הפיטמה והעור הכהה סביבה בולטים מדי ועד מצב בו החזה כולו בולט ונפול.
הליך הקטנת חזה נמשך בין שעתיים לארבע שעות בנשים ובין שעה וחצי לשלוש, בגברים. לאחר הרדמה כללית המנתח מסיר רקמות שומניות ובמידת הצורך גם רקמות עור, ותופר בתפר דק ועדין עד כמה שאפשר. אם הוחלט על הקטנת או שינוי מיקום העטרה יש צורך לבצע תפר סביבה שהופך עם הזמן מורגש עוד פחות. כאמור, נשים שרוצות לשלב הקטנת חזה עם הרמתו, בוחרות פעמים רבות לעבור את שני ההליכים יחד. הקטנת החזה אצל גברים לרוב פשוטה עוד יותר ומצריכה חתך קטן מאוד, כיוון שמדובר ברקמות שומן מעטות והעור מתאחה כמעט מעצמו. במקרים בהם הבעיה היא בעיקר בבלוטה המוגדלת של השד, ייתכן ויהיה צורך לבצע חתך גדול יותר.
לאחר הקטנת חזה יש צורך לנוח למשך שבוע ולהמנע מפעילות פיזית מאומצת לתקופה מסויימת, שמשתנה בהתאם לנתונים אישיים. כמו כן נהוג ללבוש חזיות מיוחדות המגינות על המקום, מונעות תזוזה וחיכוך ותומכות בחזה. לנשים מומלץ להמנע מלחץ על האיזור ומכל דבר שעלול לגרום נפיחות וגודש בשדיים, כולל פעילות מינית, למשך חודש לפחות לאחר הקטנת חזה.