חיפוש עבודה באוסטרליה
המאמר מיועד לאנשים, שבאים בפעם הראשונה לבדוק אופציות עבודה באוסטרליה, ולכל אחד אחר שזקוק לעצה / עזרה.
ראשית אדגיש, שלעבוד בלי ויזה שמאשרת לעבוד בתחומי אוסטרליה, מנוגד לחוק, ועלול להזיק, לכל אדם שנתפס ואולי גם למשפחתו. מחלקת ההגירה עובדת קשה באוסטרליה, ולכן הסיכויים להיתפס גבוהים יחסית.
ובכלל, מי שחושב שקל למצוא עבודה בלי אשרה מתאימה, טועה. האוסטרלים, לא רוצים באופן כללי, להתעסק עם כל עניין האשרות, ואם הם מעסיקים מישהו לא חוקי, הם עלולים לקבל קנס גבוה.
לדעתי, מהגרים ישראלים אשר באים במסגרת עבודה מסודרת מהארץ, ואני מתכוונת, ל"רילוקיישן", RELOCATION, הם מסודרים. לא רק שיש להם עבודה, אלא שהם גם צוברים ניסיון בשוק העבודה האוסטרלי, ולומדים את המנטאליות. למעשה הם היחידים שלא מתחילים ממש מלמטה. באוסטרליה בודקים היטב את הניסיון וגם את הממליצים.
הרבה יותר פשוט לחפש עבודה אם יש לך ממליצים אוסטרלים (גם ממליצים ישראלים מתקשרים ובודקים) + ניסיון עבודה אוסטרלי.
הכרחי בסוף קורות החיים להוסיף קטגוריה של ממליצים, לפחות שניים.
בישראל, לא ממש בודקים את הממליצים ו/או קו"ח ולכן מצאתי לנכון להדגיש את זה.
חשוב שתהיה כתובת באוסטרליה. מי שמחפש עבודה מהארץ, לדעתי, לא יקבל הרבה תגובות, אם בכלל, בלי כתובת מסודרת באוסטרליה.
מומלץ שאורך קו"ח לא יעלה על שלושה עמודים… שזה עדיין יותר ממה שנהוג בישראל.
כדאי גם שיהיה טלפון סלולארי, כדי לקבל שיחות כל שעות היום.
* טיפ קטן – אם עבדתם בארץ עם חברה שעובדת עם חברה אוסטרלית, תציינו את זה בקו"ח !
שעות העבודה באוסטרליה הם בד"כ משעה תשע בבוקר ועד חמש. לא נהוגות שעות עבודה נוספות, אלא אם כן התבקשתם ספציפית להישאר בעבודה.
ה"הי טק" האוסטרלי שונה מאוד ממה שאנחנו מכירים בארץ, הן בשעות העבודה והן בתחומים שהוא עוסק בהם. בארץ יש הרבה פיתוח, לעומת זאת באוסטרליה מדובר בעיקר בתמיכה, מכירות, ושירות.
סטודנטים שרוצים לעבוד, מקבלים ויזה של סטודנט שמאפשרת עבודה תחת הגבלת מספר שעות בשבוע. יש אפשרות למצוא עבודה דרך מקום הלימודים.
ויזת טיול עבודה = WORKING HOLIDAY VISA אינה ניתנת לאזרחים ישראלים, אלא אם יש לכם דרכון נוסף של אחת משש עשרה מהמדינות שכלולות בהסכם שמאפשר את הוויזה הזו.
תחת הוויזה הזו יש אפשרות עבודה במשך שנה של כעשרים שעות בשבוע, תוך החלפת מקום עבודה כל שלושה חודשים.
לבעלי ויזת תושב שמגיעים, בפעם הראשונה ומחפשים עבודה, יש זכות מלאה לעבוד (+זכויות נוספות), כדאי להכין קו"ח ראויים. המתכונת של בניית קו"ח שונה קצת מהמתכונת בארץ. ראו דוגמא לקו"ח באנגלית, בהמשך המסמך. חשוב לצרף מכתב מלווה באנגלית רשמית מנומסת, ומסודרת.
ישנה אפשרות להיעזר בחיפוש העבודה דרך ה"סנטר לינק", יש להם מחשבים + טלפונים בחינם עבור מחפשי עבודה.
כדאי אולי גם לבדוק, כפי שעמית- מנהל הפורום הציע באחת התגובות בפורום, אתרים של פורומים אוסטרליים רלוונטיים.
חשוב לדעת, לראיון צריך להגיע (במרבית המקרים) לבושים בהתאם. חליפה + חולצה מכופתרת +עניבה + נעליים שחורות. בנות יכולות קצת לשחק עם הבגדים. כדאי לדעתי, להביא חליפה מהארץ בגלל המחירים, אבל, ניתן להשיג ללא בעיה חליפות גם באוסטרליה.
ישנם אנשים, שבוחרים לא לחכות לויזת PR, ומנסים את מזלם במציאת "ספונסר". זוהי אפשרות של מציאת מקום עבודה. אם קיבלו אתכם יש אפשרות להפיק ויזת TR בעזרת המעסיק שדורש אתכם. המעסיק הוא הספונסר.
לצערי, לא נתקלתי באופן אישי, בהרבה מקרים כאלו. בד"כ המעסיקים האוסטרלים לא מעוניינים להתעסק עם זרים בלי ויזה. החבר'ה שפגשתי שאפשרו להם אופציה כזו, הם בד"כ אנשים שהכירו אותם בעבר, מחוץ לעבודה. במילים אחרות, קומבינה אבל, חוקית.
עם זאת, תמיד אפשר לנסות בכל זאת להשיג את האופציה למעסיק.
עזרה מהקהילה היהודית, זה לא דבר שהייתי בונה עליו, אבל, יצירת קשרים תמיד עוזרת בחיפוש עבודה ובהתאקלמות בכלל. תיקחו את זה בחשבון. באופן עקרוני הקהילה היא מאוד ציונית, ולכן לא מעודדת ירידה מהארץ, עם זאת, חלק מהקהילות היהודיות יכולות לגלות הרבה הבנה וכמו בכל מקום אחר, יש אנשים שעוזרים ותומכים ויש, אחרים שמחפשים "דפקטים".
חברות השמה, Contract working יש אפשרות לחפש עבודה ולעבוד דרכן, והשכר סביר, הבעיה היא שאין ימי מחלה ואין תנאים .
חברות מתווכות העסקה – ישנן חברות באוסטרליה, שמתווכות כצד שלישי בין המעסיק, למועסק. יש צורך בהן אך ורק אם אין ויזת עבודה + יש לכם מעסיק שמוכן להעסיק אתכם, אך לא רוצה להתעסק בניירת של הוויזה ולהתחייב להיות "ספונסר" שלכם (בד"כ בגלל עלות וישנן גם בעיות אחרות שבגללן הם לא רוצים לקחת חלק בזה). הבעיה עם החברות האלו שבד"כ, אתם צריכים כעמלה להפריש להם, מהמשכורת שלכם אחוזים.
עבודות קטיף
ישנן חוות אורגניות שניתן למצוא בהן עבודה בהתנדבות זה נקרא WWOOF עובדים שם, כמה שעות ביום ובתמורה מקבלים לינה ואוכל. גם עבור החוות האלו שהעבודה בהן היא כביכול בהתנדבות נדרשת ויזה שמאפשרת לעבוד!
ישנו מרכז "עבדים" J בתחום הקטיף, בעירה קטנה בצפון, בחוף המזרחי. לעירה הזו קוראים BOWEN. (יש פירוט על העירה ב"לונלי פלאנט") מטיילים (עם ויזות), משודכים לחוואים לעבודה בחוות בתשלום.
אגב, בודקים ממש את הדרכון. כמובן שקטיף נמצא בכל מיני חלקים באוסטרליה, בהתאם לעונה. אגב, הם אוהבים מאוד אנשים עם ניסיון בתחום.
בד"כ עובדים שם לפי הספק. מטיילת בריטית אחת, יעצה לי להגיד שקשה לי עם החום של השמש, ולבקש לעבוד באריזה, פשוט, ההספק שם גבוה יותר, וגם הכסף.
אפשר למצוא מידע נוסף בכל TOURIST INFORMATION.
חשוב לדעתי, כשבוחרים להשתקע במקום מסויים באוסטרליה, לקחת בחשבון, את אופציות כמות הצעות העבודה. למשל, בעירה שנותנת בעיקר שירותים לחוואים מהסביבה יהיה בלתי אפשרי למצוא עבודה בהי טק , וזה ברור. כדאי לבחור, לפחות בהתחלה, עיר גדולה יחסית, שיהיו הרבה אפשרויות תעסוקה.
כל מה שרצית לדעת על עבודה בחו"ל