לימודים בישראל ובחול

לימודים בישראל ובחו"ל בהרבה מקרים דומים מאוד מבחינת הרמה. לא פעם נדמה שקשה לבחור איפה ללמוד, ושאלות כמו מה האוניברסיטה או המכללה היוקרתית ביותר, לאן כדאי לנסות להתקבל וכמה זה יעלה לי מטרידות מאוד את מי שנמצא בשלב המכריע של בחירת מוסד או תחום לימודים. ברגעים האלה, נדמה ששום עצה לא יכולה לעזור – כל כך הרבה פרטים, כל כך הרבה נתונים שצריך להשוות כדי להגיע להחלטה הנכונה. ובכל זאת, מדי שנה מתחילים עשרות אלפי ישראלים את לימודי התואר הראשון, השני או השלישי שלהם, בארץ ובחו"ל. איך הם יודעים איפה ללמוד, ואיזה תחום? רוב השיקולים הם שיקולי עלות-תועלת, כמו בכל החלטה בוגרת ושקולה בחיים. כאן תוכלו להיעזר בסקירה קצרה על אפשרויות שפתוחות בפניכם אם אתם שוקלים להתחיל לימודים בישראל ובחו"ל.

 

לימודים בישראל ובחו"ל – עלויות

מסתבר, שהעלויות לעתים דומות, בישראל ובחו"ל. למרות שלכאורה קל ונוח יותר ללמוד בארץ, יש הרבה אפשרויות ללמוד בחו"ל בזול ואפילו בחינם. אם מוסיפים על כך מלגות שניתנות – בעיקר לתואר שני והלאה – מגיעים למסקנה שבסך הכל, עלויות לימודים בישראל ובחו"ל דומות מאוד. כיוון שברוב המקרים מי שלומד בישראל לא נשאר לגור עם ההורים אלא שוכר דירה, מדובר על הוצאה נוספת, שמתקזזת כשחושבים על האופציה המקבילה בחו"ל – מגורים במעונות או שכירת דירה במקום בו מחירי הנדל"ן לא גבוהים כמו בישראל… אמנם כך יוצאות מהחשבון ערים ראשיות כמו לונדון, ניו יורק, סן פרנסיסקו או פריז, אבל יש הרבה מאוד מוסדות נחשבים ויוקרתיים שממוקמים גם בערים קטנות יותר, שבהן עלויות המחייה והוצאות הדיור נמוכות. לימודים בישראל ובחו"ל מאפשרים מלגות על בסיס סוציו-אקונומי וכאן דווקא יש יתרון לישראל, שבה אפשר להשיג לא מעט מלגות לעולים חדשים, לחיילים בודדים או קרביים, למי שמגיע מאזורים שמוגדרים אזורי מצוקה וגם ליוצאי העדות השונות. בחו"ל תחום המלגות על בסיס סצויו-אקונומי די סגור בפני סטודנטים זרים… מלגות המחיה בחו"ל לזרים מיועדות בעיקר למצטיינים. עוד פרמטר כלכלי בהשוואה בין לימודים בישראל ובחו"ל קשור בעלות המוסד עצמו. כפי שבישראל ישנן מכללות פרטיות ששכר הלימוד בהן מגיע לעשרים אלף בשנה ולצידן אוניברסיטאות מסובסדות, כך גם בחו"ל. למרות שאפשר למצוא בקלות מוסדות ביפן, אירופה, ארה"ב וקנדה שעולים עשרות אלפי דולרים בשנה, ישנם גם מוסדות שהלימודים בהם חינם… באירופה, באוסטרליה ובמדינות אחרות יש מוסדות שלא גובים שכר לימוד, או גובים מעין תשלום הרשמה סמלי שלא עולה על כמה מאות דולרים לשנה. לימודים בישראל ובחו"ל די זהים מבחינה כלכלית, אם בוחרים את המוסד הנכון ונערכים מראש לסידור מגורים שהולם את הסטאטוס הכלכלי או לחילופין מוציאים אישורי עבודה בחו"ל.

 

מקצועות לימודים בישראל ובחו"ל

לימודים בישראל ובחו"ל מאפשרים לסטודנטים להתפתח לתחום שאותו הם לומדים, ומעודדים לא רק רכישה של ידע רחב והבנה תיאורטית אלא במידת הצורך גם התנסות מעשית. גם בישראל וגם בחו"ל יש נטיה מובהקת להפריד למשל בין לימוד תיאורטי של מתמטיקה או מדעי המחשב לבין הכשרה של מתכנתים, שכוללת גם חומר 'מהשטח' והתנסות בכתיבת תוכנות וקודים. כך גם לימודי הנדסה, בכל העולם, נוטים יותר ויותר להתכוון לתחומים מעשיים ולאפשר לבוגרים להשתלב מיד בשוק העבודה, אחרי שצברו ידע עיוני ומעשי כאחד. לימודים בישראל ובחו"ל לא תמיד מחולקים בשיטות דומות, כך שניתן למצוא מקצועות שבארץ נלמדים במסגרת אקדמית ובחו"ל- בבית ספר מקצועי, ששם דגש רב יותר על הפן הטכני. מהסיבה הזו חשוב לוודא האם הלימודים בחו"ל מספקים תואר בינלאומי – B.A, M.A, PH.D וכו' או שהם מעניקים תעודת הסמכה בלבד, במיוחד למי שמתכוון לחזור לארץ אחרי הלימודים ולחפש עבודה בישראל. המקצועות הפופולאריים בישראל ובחו"ל הם רפואה, מדעי המחשב, כלכלה, מנהל עסקים, הנדסה, עריכת דין, עיצוב ואדריכלות. לצידם מוצעים לישראלים, גם בישראל וגם בחו"ל, כל תחומי מדעי הרוח, לימודי שפה, פסיכולוגיה, מדעים וכן הלאה. בתחומים רבים לימודים בישראל ובחו"ל יכולים להיות שונים מאוד מבחינת חומר הלימוד ודרישות הסף לקבלה ללימודים: חשוב לוודא מראש האם הקורסים נערכים בשפה המקומית, מה היקף חומר הקריאה, מה הדרישות מהסטודנטים ומהם תנאי הקבלה, ועניין השפה הוא קריטי כשמדברים על לימודים בחו"ל: לרוב זהו המכשול הגדול ביותר. מלבד המקצועות שהוזכרו, ישנם תחומים ייחודיים במדינות השונות, במיוחד למי שמחפש לימודי תעודה. כך שמי שיודע מהו התחום המבוקש עבורו, יכול למצוא לא מעט אפשרויות לימודים בישראל ובחו"ל.