למרות שהתופעה קיימת הן בגברים והן בנשים, נשירת שיער שכיחה יותר אצל גברים ונקראת בלשון עממית: התקרחות. כ-60 אחוז מהגברים בישראל נושאים את גן ההתקרחות, אם כי הדבר לא אומר בהכרח ששיערם ינשור כולו, וגם לא באיזה גיל זה יקרה. לעומת זאת ל-40 אחוזים מהנשים יש רקע גנטי לאובדן השיער. עם זאת, נשירת שיער בגילאים צעירים יכולה להיות תוצאה של סיבות רבות אחרות.
סביבה, הורמונים, תזונה וגורמים נפשיים הם בין הזרזים השכיחים יותר שגורמים נשירת שיער. מחזור תקין של חיי שערה ומראה שיער בריא תלויים בזרימת דם טובה אל הקרקפת, שיכולה להיות מופרעת על ידי מגוון סיבות – החל מעישון או אכילת ג'אנק פוד, ועד שימוש מופרז בסיכות או כובעים הדוקים. כך שזרימת דם תקינה חשובה ביותר לא רק ללב אלא גם לשיער. שמירה על סביבה בריאה בקרקפת תורמת גם היא למניעת נשירת שיער – הקפדה על רמת חומציות מתאימה, עור נקי מפצעים, מהצטברות זיעה ומקשקשים, ועוד.
כמו כן, הורמונים, סטרס מתמשך ומחסור במינרלים ובויטמינים משפיעים על מראה השיער, צמיחתו ולכן גם על נשירת שיער. מצבי מתח ממושכים פוגעים בבלוטות השונות, הקשורות במערכת ההורמונלית שאחראית ישירות על צמיחת שיער. דוגמא להשפעתם הישירה של ההורמונים על משק השיער בגוף והתנהגותו היא שגברים, שלהם מערכת הורמונלית שונה מזו של הנשים, הם שעירים יותר ואף נוטים לפתח התקרחות יותר מנשים. חוסרים תזונתיים עלולים להוביל גם הם לנשירת שיער, ובדרך כלל יתבטאו לא רק בנשירה של השיער אלא בעוד תופעות גופניות – עייפות, עור צהוב, ציפורניים לא בריאות ועוד.
ואם כל זה אינו מספיק – השיער מושפע גם מכימיקלים שונים המצויים במי הבריכה(כלור) ובצבעים לשיער, מרעלנים המצויים בסיגריות, בסמים ובאלכוהול ומחשיפה מוגברת לשמש וחום.
מי שגילה שקיימת בו או בה נשירת שיער מוגברת יכול לנסות להקפיד על תזונה בריאה והימנעות מכל דבר מזיק, מהרשימה שהוזכרה מעלה ובכך לעצור את התהליך, גם אם לא להשיב את המצב לקדמותו. ניתן להיעזר בנטורופתים, היודעים להמליץ בדיוק על אילו מזונות ותוספים כדאי להקפיד ועל איזה אורח חיים כדאי לשמור. מלבד זאת, קיימים מספר תכשירים המיועדים להקנות מראה בריא יותר לשיער, ולעבות אותו, שמיועדים בעיקר לנשים אצלן נשירת שיער מתרחשת לרוב באופן אחיד פחות או יותר, על פני כל הקרקפת. בנוסף, קיימים טיפולים לגברים ולנשים הסובלים מתופעת נשירת שיער בדרגות שונות, שמיודעים לשמור על סביבת מחיה טובה ובריאה בקרקפת – ומתרכזים בעיקר בויסות השומן המופרש מבלוטות החלב, מה שמחזק את שורש השערה. דרכים נוספות להתגבר על נשירת שיער ולשפר את מראה השיער הן נטילת תרופות המקובלות כיום בשוק כנגד נשירת שיער, כגון פרופסיה ומינוקסי, שיעילות לגברים. כל אחת מהתרופות מיועדת לסוג אחר של התקרחות (מפרצים, חלק אחורי, קודקוד) – או גלולות למניעת הריון שעלולות לסייע לנשים הסובלות מנשירת שיער. כמובן שיש להתאים את סוג הגלולה בעזרת רופא. במקרים מסויימים, השתלת שיער יכולה להיות פיתרון להתפתחות קרחת במיוחד אם התרחשה כבר נשירת שיער חמורה או כזו שפוגעת במראה הכללי. השתלת שיער יכולה להתבצע הן על ידי לקיחת שיער מעורף המטופל והן על ידי שימוש בשיער של תורם, אותו משתילים לאיזור שנפגע מתהליך התקרחות או נשירת שיער.