בקיץ 2011 פרצה המחאה החברתית והעלתה למודעות של כולנו אג'נדות חברתיות שעד אז נדחקו לרוב לקרן זווית. המחאה החברתית באה ותבעה התייחסות ממשלתית מטעם השלטונות לפרטים מוחלשים או בעלי מוגבלויות, וכן התייחסות לצרכים סביבתיים ואקולוגיים. במלים אחרות – שימת דגש על צרכיה של החברה על כלל חלקיה והתייחסות אליה כאל מרחב הוליסטי.
ואכן בעולמנו הקפיטליסטי מטרתם הראשונה של עסקים היא ברורה וחדה – לעשות כסף, והרבה! כל בעל עסק, קטן כגדול, מכוון את ענייניו אל המטרה הנקודתית הזו של צבירת הון, שגשוג ורווח לחברה שלו. הדבר כמובן לגיטימי אולם לעיתים, בתוך המרוץ הגדול אל המיליון, נשכחת כמעט העובדה כי העולם שסביבנו לא בנוי כך שרק ניקח ממנו (במקרה של עסקים במובן של להביא את הציבור לרכוש ולהוציא כספים), אלא שעלינו לנהל עימו יחסי גומלין. הווה אומר, שכדי שהעולם יזכה אף הוא לשגשוג והצלחה גלובליים אמיתיים, ולא יחזק את החזקים ויחליש את החלשים, עלינו גם להעניק לו ולכלל הציבור המרכיב אותו (בעיקר בצרכי השונה והמוגבל), וכן להתחשב בצרכיו של כדור הארץ. הדבר אמור במשנה תוקף לגבי עסקים, ולשם כך נבראו עסקים חברתיים.
מהו עסק חברתי?
שלא כמו העמותות השונות אשר תלויות בתורמים, העסקים החברתיים מתאפיינים ביציבות כלכלית התלויה בפועלם בלבד והוצאותיהם ממומנות על-ידם (לפעמים בסיוע המדינה) באמצעות מכירת ואספקת המוצרים והשירותים שלהם. עסק חברתי מהווה התאגדות שמטרתה טיפול או קידום אתגר חברתי או סביבתי, הנעשית על-ידי גישה עסקית ובאמצעות מתודות עסקיות.
לעסקים החברתיים רווח כפול – רווח כלכלי ובמקביל אליו רווח של תרומה לחברה או לסביבה. העסק החברתי מציב לעצמו מטרה ראשית שהיא לקדם אג'נדה חברתית-סביבתית, ואילו הרווח הפיננסי מהווה בעבורו מטרה משנית. בעוד שאחד ממאפייניו המרכזיים של כל עסק הם, כאמור, הרווח הכלכלי נטו, הרי בעסקים חברתיים מוצלחים תהיה הכוונה הראשית להביא לגידול ברווחים שיחול במקביל לגידול בקידום המטרה החברתית, כל זאת מתוך תפישת עולם הגורסת שקיומן של שתי המטרות יחד, הן החברתית – הרוחנית באופייה – והן הכלכלית – בעלת הקונספט החומרי – יחזק לאורך זמן את שתיהן גם יחד.
בין מבחר העסקים החברתיים הפועלים בישראל כיום ניתן למנות מפעלים המעסיקים בעלי מוגבלויות, כמו: מפעלים שבהם עובדים לוקים בפיגור שכלי בפסי ייצור, מסעדות שבטבחן מסייעים בעלי תסמונת אספרגר או מי שנמצאים על הרצף האוטיסטי, חניונים המאוישים על-ידי פגועי נפש ועוד ועוד.
יזמות חברתית היא המפתח להתפתחות עסקים חברתיים בארץ.