קונה אופניים חשמליים? – מה חשוב לדעת לפני

ישראלים רבים גילו לא מזמן את האופניים החשמליים ככלי התניידות נוח, ידידותי לסביבה, חסכוני ופשוט. אך מעמדם החוקי של אופניים חשמליים לא תמיד ברור לרוכשים אותם – מאיזה גיל מותר לנסוע על האופניים? האם הם דורשים רישוי? רישיון? ועוד שאלות דומות.

האם כל סוגי האופניים החשמליים חוקיים בישראל?

על פי החוק בישראל, מותר לייבא אך ורק אופניים חשמליים שעומדים בתקן האירופאי או הישראלי. אין להרכיב אופניים אלו מערכות הרכבה או בדרכים אחרות שלא במסגרת המוכרת על ידי מכון התקנים. הבסיס של התקן קובע כי:

  • הספק המנוע לא יעלה על 250 וואט.
  • המהירות המרבית (מנוע בלבד, דיווש 'חופשי' לא נחשב) לא תעלה על 25 קמ"ש.
  • משקל האופניים לא עולה על 30 ק"ג.
  • על האופניים לכלול מערכת בקרה אלקטרונית המאפשרת שליטה על המנוע על ידי הרוכב.

האם אופניים חשמליים צריכים ביטוח? רישיון? מה אומר החוק?

האופניים החשמליים אינם כלי רכב ממונע ואינם מסווגים ככזה, הם נחשבים לכלי רכב חשמלי קל בדומה לקלנועית. מכיוון שלא מדובר כאן על כלי רכב ממונע אין כל צורך ברישיון נהיגה, אין צורך ברישוי, אין דרישה לבדיקות תקופתיות ואין חובת ביטוח. במידה ואתם רוצים לבטח את האופניים מפני גניבה, ניתן בפוליסות ביטוח דירה מסוימות לכלול גם אופניים חשמליות. ביטוח נזקי גוף או צד ג' אינו מוצע כרגע על ידי חברות הביטוח לבעלי אופניים חשמליים.

האם אופניים חשמליים צריכים לציית לחוקי התנועה?

החוק מתייחס לאופניים חשמליים כמו לאופניים רגילים מבחינת ציות לחוקי התנועה. על רוכב האופניים למשל להימנע מכבישים בינעירוניים בהם המהירות המותרת היא מעל 80 קמ"ש. במקרה של תאונה, סביר להניח כי בית המשפט יחשיב את התאונה כתאונת אופניים לכל דבר ועניין.

האם בכל גיל מותר לרכב על אופניים חשמליים?

על פי חוק בישראל, מותר לרכב על אופניים חשמליים מגיל 14 ומעלה. על הרוכב כמובן לחבוש קסדה ולציית לכל חוקי התנועה הרלוונטיים לאופניים שאינם חשמליים. שימו לב, הורים שמתירים לילדיהם לנסוע על אופניים חשמליים מתחת לגיל 14 עלולים לחשוף את עצמם לתביעה הדומה להתרת נהיגה באופנוע או רכב פרטי לקטין ללא רישיון.

כתיבת תגובה