גישור – לכל מטבע יש שני צדדים

"לכל מטבע יש שני צדדים" – זוהי אמרה ידועה ומוכרת לכל. גם בחיים האישיים, העסקיים או המשפחתיים אנו עדים לכך שבכל נושא, דיון ולעיתים אפילו ויכוח, תמיד יש שני צדדים או יותר. בין אם מדובר בבני זוג נשואים הנמצאים בחילוקי דעות וסכסוכים ומעוניינים להתגרש או בשתי חברות המסוכסכות בעקבות שיטות הפרסום שלהן. שאלות רבות עולות למשמע המונח גישור ובמאמר קצר זה, נשתדל לענות על השאלות העיקריות והנפוצות שבניהן.

מהו גישור?

גישור היא שיטה מוכרת אשר באמצעותה ניתן ליישב סכסוכים בין שני צדדים שונים או יותר השרויים במחלוקת בנושא כלשהו. הליך גישור פועל במטרה להשיג הסכם מסוים שיספק את רצונם של הצדדים המעורבים בו, כאשר כלל הצדדים נמצאים בתהליך מתוך רצונם האישי ואינם נמצאים בו מתוך תחושה של כורח או הכרח. גישור מוגדר כהליך וולונטרי בו צד שלישי ונטרלי מסייע לשני הצדדים השנויים במחלוקת בעקבות נושא מסוים, למצוא את דרך האמצע, דהיינו להגיע לפשרה שתתקבל על שני הצדדים ותפתור את הסכסוך או המחלוקת. תהליך גישור עצמו הוא תהליך מוגדר ורגולרי בעל מספר שלבים ברורים המסייעים ומובילים את הצדדים לשוחח בניהם בנינוחות וכך להגיע לפתרון של הסכסוכים. היות ותהליך גישור נעשה בסביבה רגועה, ניטרלית ולא מעורבת הוא מקנה לצדדים המעורבים את הסביבה הרגועה שמאפשרת להם להגיע להבנה מעמיקה של רצונות ודעות הצד השני.

למי גישור מתאים?

כפי שהצגנו בתחילת המאמר, גישור הוא שמו של תהליך כללי המתבצע רק כאשר שני הצדדים מעוניינים בו ומאפשר לגורם שלישי לסייע לשני הצדדים או יותר, לפתור מחלוקת כלשהיא בניהם. על סמך הגדרת גישור, אנו מבינים כי גישור יכול לסייע בכל נושא שהוא וכי הוא מתאים למגוון רחב של מחלוקות וצדדים. דוגמא ראשונה בה גישור גירושין יכול לסייע הוא כאשר מדובר בעניינים משפחתיים, למשל כאשר יש מחלוקת בענייני רכוש ושני הצדדים המעורבים במחלוקת מעוניינים להגיע לפשרה שתתקבל על שניהם באמצעות גורם ניטרלי שיסייע להם להחליט החלטה נכונה ומתאימה לשניהם. דוגמא נוספת בה גישור יכול להימצא כמסייע היא כאשר קיימים סכסוכים מתמשכים או ענייניים חברתיים כמו סכסוכים בעקבות מגורים כמו סכסוכי שכנים שונים, סכסוכים כאלה נגזרים בדרך כלל מנושאים כמו הרחבות שונות, חניות וכיוצא בזה. כמו כן, גישור מתאים גם בענייני נדל"ן כאלו ואחרים כאשר שני הצדדים המעורבים מעוניינים להגיע להסכמה מתוך שיח ולקחת את השליטה בפסיקה לידיהם, בעוד במסגרת גישר הם יכולים להביע את דעתם בנושא ולא רק לקבל החלטה משפטית כלשהיא.

גישור – סיכום

לסיכומו של עניין, גישור הוא הליך רצוני, המאפשר לשני צדדים בעלי חילוקי דעות שונים, להביע את דעתם בנושא, לשמוע ולהשמיע את לבטיהם ואת הצרכים שלהם, וכאשר לשניהם ישנה המוכנות ליצור הסכם שווה המשביע את רצונם של שני הצדדים, מכיר בצורכיהם, מכבד אותם ומביא ליישוב המחלוקות בדרך נינוחה ונעימה.

כתיבת תגובה