ממ"ד

כשאומרים את המילה ממ"ד מתכוונים למרחב מוגן המותקן בדירה, ועבור רוב האנשים המילה ממד מקפלת בתוכה כבר משמעות של מבנה בעל פונקציה בטיחותית ובטחונית, למרות שהיא אינה תמיד מתאימה. למשל כאשר המרחב המוגן נמצא בקומה בבית דירות משותף, המרחב יכונה ממ"ק. למד כך, במידה והמרחב המוגן נמצא במבנה ציבורי הוא יכונה ממ"מ.

מטרת כל המרחבים המוגנים שצויינו היא לתת אפשרות יעילה למיגון מפני התקפה אווירית והתקפה טילית. המרחב המוגן צריך להיבנות בסטנדרטים מאוד קפדניים על מנת שיוכל לספק ליושבים בו הגנה מפני חומרי נפץ, כמו גם מענה חלקי לתקיפה לא קונבנציונלית כמו תקיפה כימית או ביולוגית. אי לכך, במרחב המוגן חשוב שיותקנו מסנני אוויר.

עם זאת יש לקחת בחשבון ש ממדים רבים בישראל אינם עומדים בקריטריונים המפורטים בחוק, ולעיתים אף אין כל חדר ביטחון במבנה. על מנת לסייע לאזרחים למגן את עצמם נחקק חוק תמ"א 38 שמעודד את הדיירים לחזק את הבניין ולבנות ממדים דרך פנייה לקבלן מבלי שיצטרכו לשלם לו. לפי חוק זה, הקבלן יכול לקבל קומה בבניין לפחות, וזהו שכרו. כל הסכם הוא מעט שונה, אך קומה על הגג היא לרוב שכרו של הקבלן.

אם כי העלויות לדיירים אם מינימליות ושואפות לאפס לא כל הדיירים מוכנים לקחת קבלן שיבנה וישפץ את המבנה, מאחר ולחלק מהדיירים זה פחות משתלם. רק אם יש הסכמה של לפחות 60% מהדיירים אז ניתן להוציא לפועל את תוכנית התמא.

כתיבת תגובה